donderdag 14 april 2011

Speciaal voor Hester

Hester, hierbij onze (Paul en mijn) samenvatting van het artikel over Dublin Core.
Ik begreep eigenlijk vandaag pas dat je die in blogvorm wilde zien.
PS. Wanneer je op de hoogte wilt blijven van onze activiteiten raad ik je aan het URL hierboven te kopiƫren en te importeren in je abonnementenscherm van Google Reader.

Hier komt-ie:


HMDI Module 3.7Informatie zoeken en vinden
Cursusjaar2010-2011
CursistPaul Oudman en Jan Vrolijk
DocentHester
Datum07-04-2010
Opdracht:Samenvatting over Dublin Core

 
 
Dublin Core
Dublin Core is een basisset van oorspronkelijk 15 metadata elementen om materiaal op internet te beschrijven. Metadata standaard (?). De oorspronkelijke 15 elementen zijn:
1. Titel
2. Maker
3. Onderwerp
4. Beschrijving
5. Uitgever
6. Medewerker
7. Datum
8. Type
9. Formaat
10. Identifier
11. Bron
12. Taal
13. Relatie
14. Coverage
15. Rechten
Dublin Core is een van de belangrijkste beschrijvingskenmerken voor linked data. Intussen is de oorspronkelijke set uitgebreid met een paar mogelijke extra elementen en met verdere (optionele) verfijningen. Volledige gegeven zijn te vinden op dublincore.org.
Oorspronkelijk was Dublin Core ontwikkeld om in HTML pagina’s in de <meta>tag verwerkt te worden. Intussen wordt Dublin Core vooral in xml en rdf gecodeerd.
Dublin Core binnen de Nederlandse OverheidIn 2004 heeft researchinstituut RAND Europe een onderzoek uitgevoerd naar de toepasbaarheid van de Dublin Core-metadatastandaard voor online informatie van de Nederlandse overheid. Op basis van dit onderzoek heeft Binnenlandse Zaken opdracht gegeven aan ICTU om een Nederlandse vertaling van Dublin Core te maken die kan worden toegepast op overheidsinformatie. Dat heeft geresulteerd in de Overheids.nl Web Metastandaard (OWMS).
VraagWaar binnen Nederland is er een vertaling van de Dublin Core gemaakt? Hoe heet deze vertaling? Beschrijf een korte toepassing van deze vertaling.
 
AntwoordDe Nederlandse Overheid heeft een vertaling gemaakt naar Overheids.nl Web Metastandaard (OWMS). Deze wordt toegepast bij uitwisseling van content en metadata in XML. Zo worden bekendmakingen, product- en dienstinformatie en regelgeving voor de lokale overheden van DC-metadata voorzien en centraal op Overheid.nl aangeboden.

3 opmerkingen:

  1. Misschien een idee om alle samenvattingen ergens online op te slaan (dropbox), want alles opzoeken op de individuele blogs lijkt me ook niet zo handig......?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Jan,

    Je kunt de samenvattingen inderdaad ook in google docs zetten en met elkaar delen. Lijkt me niet verkeerd.

    Ik vind je blog wel een duistere uitstraling hebben, is dat met opzet?

    gr. Hester

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @slicek: duister? kvonnet gewoon mooi. en zie pipo de clown en klukkluk boven...
    @lars: "gewooon" rss feed (als je tenminste de url's van de blogs hebt)

    BeantwoordenVerwijderen